Viikko DivEd-kouluttajan matkassa

 

Mitä DivEd-kouluttaja oikein tekee? Minkälaisia ovat kieli- ja kulttuuritietoiset yhteisökoulutukset? Miten kieli- ja kulttuuritietoisuuskouluttajan saa omalle koululle? Nämä asiat selviävät tästä postauksesta, sillä pidin päiväkirjaa viikon töistäni – tervetuloa matkaan!

Maanantai 19.11.

Päivä alkaa tapaamisella Turun yliopiston IT-palvelujen suunnittelijan kanssa. Tarkoituksena on siirtää DivEdin verkkosivut uudelle WordPress-teemalle, jonka ansiosta nettisivujen selkeys, järjestys ja ulkoasu paranisivat. Näin myös opettajien olisi helpompi löytää itselleen sopivia, kieli- ja kulttuuritietoisia materiaaleja. Odotettavissa on, että uudet, uljaat nettisivut saadaan pystyyn joulukuun aikana. Aamupäivällä teen myös Opettajankoulutusfoorumin seminaariin tulevan posterin yhteisten suunnitelmien mukaan ja lähetän sen hankkeen toimijoille hyväksyttäväksi. Kyselen myös sähköpostitse KieKo-hankkeen kuulumisia ja päivitän heille DivEdin kuulumiset.

Iltapäivän pyhitän tulevien koulutusten suunnitteluun. Erityisesti lukion esityksen sisältöön kysyn päivän mittaan vinkkiä DivEd-hankkeen muilta työntekijöiltä. Kopiokone käy myös kuumana, kun tulostelen koulutuksiin tarvittavat materiaalit. Lopulta esitykset ovat koossa ja poistun toimistolta reppu täynnä koulutusmateriaalia.

Tiistai 20.11.

Aamulla silitän pesussa rypistyneen DivEd-paidan uuteen uskoon ja hyppään Poriin menevään bussiin. Bussissa vastailen sähköposteihin, joista tärkein lienee tiimin pikkujoulun suunnitteluun keskittyvä viestiketju. Lisäksi laitan eräälle kiinnostuneelle kuulijalle hankkeemme esittelydiat viimeviikkoisilta Kasvatustieteen päiviltä.

Poriin saavuttuani suuntaan eräälle yläkoululle, jossa pidän opettajille tietoiskun kieli- ja kulttuuritietoisesta opetuksesta. Tietoiskun aikana selviää, mitä on kieli- ja kulttuuritietoisuus, mitä ne tarkoittavat opetuksessa, ja lisäksi opettajat saavat käytännön työkaluja omaan työhönsä. Tilaisuudessa pohdintaa herättää oppikirjojen kielitietoisuus: ovatko oppikirjat tällä hetkellä kielitietoisia, jos niiden kieli on oppilaille liian vaikeaa? Tulemme siihen lopputulokseen, että ollakseen opetussuunnitelman mukainen, oppikirjan tulee olla kielitietoinen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kirjojen täytyisi olla äärimmäisen selkokielisiä, niin että kaikki vaikeat rakenteet ja sanat olisi karsittu tekstistä pois. Oppilaita tulisikin harjoittaa lukemaan akateemista tekstiä, joka sisältää erilaisia kielen rakenteita ja hankalaa sanastoa – tekstien avaamisessa avainasemassa onkin opettaja, oman oppiaineensa kielen asiantuntija. Oppikirjat sen sijaan ovat kielitietoisia, kun ne esimerkiksi tehtävillään, kuvillaan, kuvaajillaan ja selkeällä ulkoasullaan auttavat lukijaa ymmärtämään tekstiä.

Oli erittäin mukavaa vierailla koululla, ja erityisen mukavaa oli, että jo lyhyen esityksen aikana osallistujat heräsivät pohtimaan aihetta. Työpäivän jälkeen lähden hotellille ja heittämään pienen lenkin marraskuisessa Porissa.

Keskiviikko 21.11.

Keskiviikkoaamuna teen vielä viimeiset viilaukset lukion kieli- ja kulttuuritietoisen opetuksen esitykseen. Olen saanut kollegaltani Mikaelalta vinkkiä siitä, mistä CLIL-materiaalista voisin vinkata opettajia, ja lisään linkit esitykseen. Lounaan jälkeen suuntaan erääseen Porin lukioon pitämään koulutusta.

Kieli- ja kulttuuritietoisuudelle on ilmeistä tarvetta myös lukiossa – lukion opetussuunnitelmaankin ne on kirjattu. Lukiossa tekstit alkavat olla jo entistä akateemisempia, joten opettajan täytyy todella kiinnittää huomiota kieleen. Koulutuksessa opettajat kertovat, että moni heille itselleen täysin tuttu sana onkin lukiolaiselle vieras, joten käsitteenmäärittelylle on varattava paljon aikaa opetuksesta. Myös monikielinen opetus puhutti ja mietitytti: onko äidinkielisille suomen puhujille hyötyä siitä, että opetuksessa esillä ovat myös muut kielet, esimerkiksi opiskelijoiden muut äidinkielet? Haittaa siitä ei ainakaan ole, ja hyötynä on ainakin opiskelijoiden kielitietoisuuden kasvu. Lisäksi omalla äidinkielellä työskentelystä on monikielisille opiskelijoille niin suuri hyöty, että oman kielen käyttöön kannattaa kannustaa myös koulussa.

Koulutuksen jälkeen suuntaan Turkuun menevään bussiin. Bussissa ei ole pistorasioita, joten työskentelystä ei tule mitään puhelimen ja tietokoneen akkujen näyttäessä punaista. Töiden tekemisen sijaan annankin aikaa ajatuksille.

Torstai 22.11.

Torstaina vastailen sähköposteihin kotoa käsin, ja saan muun muassa kuulla, että KieKon vesopäivä Turun kaupungin opettajille on mennyt hyvin. Hienoa! Vilkaisen myös, että päivän koulutusta varten kaikki on kunnossa. Lisäksi aloittelen tätä blogipostausta.

Lounaan jälkeen hyppään pyörän selkään ja suuntaan Raisioon eräälle alakoululle. Koulutukseen osallistuu koulun lukemiseen erikoistunut tiimi. Koulutuksessa käydään läpi samoja asioita kuin viikon aikaisemmissakin koulutuksissa, mutta huomio on erityisesti alakoulun sisällöissä, teksteissä ja kulttuurisissa käytänteissä. Koulutuksessa saan vinkin koulun erään opettajan kieli- ja kulttuuritietoisesta käytänteestä. Käytänteen ideana on, että opettaja laittaa tunnin aluksi taululle muutaman käsitteen ja kertoo oppilaille, että tunnin tavoitteena on oppia nämä sanat. Tunnin lopuksi tarkistetaan, ovatko oppilaat ymmärtäneet ja oppineet kyseiset käsitteet. Lisäksi opettaja laittaa jakson keskeisimmät käsitteet tiedoksi myös oppilaan huoltajalle, jolloin käsitteistä voidaan keskustella myös kotona. Käytänne on erittäin tehokas muun muassa sen vuoksi, että käsitteitä käydään läpi, kerrataan, toistetaan, ja lisäksi ne ovat myös esillä taululla koko tunnin ajan. Käsitteistä myös keskustellaan luokassa ja vieläpä kotona – Hienoa, että koulu on osallistunut oppimiseen myös kodit.

Perjantai 23.11.

Perjantaina odottaa taas paluu sorvin ääreen toimistolle. Edessä on paljon rästihommia, kuten sähköposteihin vastaamista, DivEdin posterin ja esittelydian hiontaa, koulutusdiojen lähettämistä kouluihin, joissa vierailin kuluvalla viikolla, palautteiden lukemista, blogipostauksen viimeistelyä ja tulevan viikon suunnittelua. Iltapäivästä saan laittaa vihdoin läppärin kiinni odottamaan uutta viikkoa.

Erityisen positiivisena viikosta jäi mieleen kaikki koulutukset ja se, että koulutus herätti opettajissa kysymyksiä ja uusia ajatuksia. Tärkeintä onkin, että me kouluttajat saamme herätettyä opettajat ajattelemaan opetusta kieli- ja kulttuuritietoisuuden näkökulmasta. Se myös tuli jälleen kerran todettua, että kieli- ja kulttuuritietoista opetusta tarvitaan alakoulusta lukioon, ja siinä työssä me kouluttajat olemme avuksi. Jos haluat kieli- ja kulttuuritietoisen kouluttajan kouluusi, ota yhteyttä alueen kouluttajaan.

Kiitos, kun seurasit matkaani tämän viikon!

 

Kieli- ja kulttuuritietoisin terveisin

Kiia, DivEdin Turun kouluttaja

Kokemuksia Kanadasta – Lynne Wiltsen puheenvuoro Keitä me ollaan? -seminaarissa 31.10.–1.11. Turussa

DivEd-hanke ja Turun yliopiston kieli- ja kulttuuritietoinen opetus järjestivät 31.10.–1.11. Keitä me ollaan? -seminaarin, jonka aiheena oli kulttuurinen moninaisuus. Seminaarin ensimmäisen päivän pääpuhujan oli professori Lynne Wiltse, Albertan yliopiston professori.

Lynne Wiltse toi Keitä me ollaan? -kysymyksen erityisesti koulun kontekstiin. Wiltse aloitti siitä, kuka hän on. Wiltse kävi koulua kanadalaisessa pikkukaupungissa ja piti koulusta valtavasti. Se oli myös syynä siihen, että hän päätti ryhtyä opettajaksi. Intoa puhkuen nuori opettaja aloitti ensimmäisessä työpaikassaan, mutta kohtasikin sokin: suurin osa hänen oppilaistaan oli Kanadan alkuperäisväestöä. Wiltse tajusi, ettei hän ollut valmistautunut kohtaamaan oppilaita eri kulttuurisista taustoista. Opettajankoulutuksessa asiaa ei oltu käsitelty, ja muutenkin hänen tietonsa Kanadan alkuperäiskulttuurista olivat ohuet. Monet Wiltsen tutut myös kauhistelivat Wiltsen työpaikkaa. “Ne nuorethan ovat laiskoja, tyhmiä, eivätkä heidän vanhempansa ole kiinnostuneita lastensa koulunkäynnistä”, kuuli Wiltse jatkuvasti. Wiltsen kokemus opettajana oli kuitenkin erilainen: nuorethan osasivat vaikka mitä, ja hän ei kertaakaan tavannut vanhempaa, jota ei olisi kiinnostanut lapsensa koulunkäynti. 

Lynne Wiltse ja seminaariyleisöä

Taustalla vaikutti se, että Kanadalla on pitkä historia alkuperäiskansojen kaltoinkohtelusta. Aikoinaan lapset vietiin perheiltään ja kotiseuduiltaan erityisiin, alkuperäiskansojen lapsille tarkoitettuihin kouluihin. Ajatuksena oli, että alkuperäiskansojen lapsissa oli jotain vikaa, ja heidät tuli korjata kouluissa. Lapset eivät saaneet puhua omaa äidinkieltään eivätkä harjoittaa omaa kulttuuriaan. Se, että lapset erotettiin pitkiksi ajoiksi perheistään, aiheutti monia sosiaalisia ongelmia, jotka jatkuvat tänäkin päivänä. Eräs Lynne Wiltsen oppilaan isoisä muisteli, että rangaistuksena oman äidinkielen puhumisesta opettaja työnsi sukkapuikon oppilaan kieleen. Seurauksena oli, että vanhemmat eivät halunneet opettaa omaa äidinkieltään lapsille, koska kielen puhumisesta kuitenkin rangaistaisiin. 

Lasten pakottaminen kouluun, joka on kaukana lapsen kotiseuduilta, ja oman äidinkielen ja kulttuurin kieltäminen kuulostaa valitettavasti kovin tutulta. Myös Suomessa saamelaislapset pakotettiin käymään koulua kaukana perheistään viimeksi 70-luvulla. Heiltä kiellettiin oma äidinkieli, ja sen seurauksena moni saamelainen kadotti äidinkielensä. Vaikka Suomessa lapsia ei enää eroteta perheistään koulun vuoksi, moni opettaja tai koulu saattaa silti kieltää lapsia puhumasta omaa äidinkieltään. Opetussuunnitelman perusteella oppilailla on kuitenkin oikeus kehittää kaikkia osaamiaan kieliä (OPS 2014). “Vain suomea” -periaate koskettaa erityisesti saamelaisia, romaneja ja maahanmuuttajia sekä maahanmuuttajien lapsia. Periaate estää näkemästä taidot ja tiedot, joita oppilaalla on ennestään ja joita voitaisiin koulussa kehittää ja tukea. 

Miten Lynne Wiltse sitten pärjäsi alkusokin jälkeen? Ongelmilta ei toki vältytty, mutta hän alkoi toden teolla pureutua siihen, keitä hänen oppilaansa ovat, ja minkälainen on heidän kulttuurinsa ja kielensä. Samaan pureutumiseen liittyy myös oman itsensä ja oman kulttuurin tarkasteleminen ulkopuolelta. Tutkijan ja opettajankouluttajan urallaan Wiltse alkoi kehitellä keinoja valjastaa oppilaiden ja heidän perheidensä ja yhteisöjensä tiedot, taidot ja kulttuurisen ja historiallisen osaamisen osaksi opetusta. Luis Mollin, Cathy Amantin, Deborah Neffin, ja Norma Gonzalezin kehittämä termi “Funds of Knowledge”, viittaa näihin tietoihin, taitoihin ja osaamiseen. 

Lynne Wiltse on tehnyt opettajaopiskelijoiden ja oppilaiden kanssa yhteisprojekteja, joissa oppilaiden ja heidän yhteisöjensä tiedot ja taidot tuodaan osaksi koulun arkea. Oppilaat muun muassa tekevät näyttelyyn projektin heitä kiinnostavasta ja heidän kulttuuriinsa kuuluvasta aiheesta, ja myös yhteisö on vahvasti mukana näyttelyn tekemisessä. Eräs oppilas teki tutkielman metsästyksestä, josta hän oli kovin kiinnostunut. Projektin aikana oppilas oppi tekemään haastattelun, kun hän sai haastatella sukulaisiaan aiheesta. Projekti motivoi ennen kaikkea oppilaita, perheitä ja yhteisöjä, mutta myös opettajaopiskelijoita. Moni opettajaopiskelija koki, että projektin aikana heidän stereotyyppiset käsityksensä eri kulttuureista murtuivat. Samalla opettajat, opettajaopiskelijat, oppilaat ja yhteisöt tutustuivat paremmin toisiinsa ja eri kulttuureihin – siihen, keitä me ollaan.

Lynne Wiltsen artikkeli Learning over the Fence: Heritage Fair Projects as ´Funds of Knowledge´

Luokanopettajien S2-koulutukseen vaaditaan lisää varmuutta

Opettajankoulutuksessa on vuosien varrella pyritty vastaamaan kasvavaan suomi toisena kielenä -opetuksen tarpeeseen lisäämällä luokanopettajaksi opiskeleville mahdollisuuksia tutustua aiheeseen ja saada käsitys toisen kielen opettamiseen liittyvästä pedagogiikasta sekä monikulttuurisesta kouluympäristöstä. Kuitenkaan kaikissa Suomen luokanopettajakoulutuksissa S2-aihetta käsitteleviä kursseja ei joko tarjota ollenkaan tai tarjotaan ainoastaan aiheesta kiinnostuneille valinnaisina opintoina. Lukuvuonna 2016–2017 Turun yliopiston luokanopettajakoulutuksen kandidaatintutkintoon lisättiin ensimmäistä kertaa pakollisena kahden opintopisteen laajuinen Monikielisen pedagogiikan ja toisen kielen oppimisen kurssi (ks. Turun yliopiston opinto-oppaat 2017–2018). Kurssin aiheita oli aiemmin käsitelty tutkintoon sisällytettävillä valinnaisilla kursseilla.

 

Kiinnostuimme luokanopettajan koulutuksen antamista valmiuksista opettaa S2-oppijoita, sillä aihe on ajankohtainen ja tarve näille valmiuksille kasvaa Suomen koulujen monikulttuuristuessa. (Väestön monikulttuuristumisesta ks. esim. Maahanmuuttovirasto 2017). Tutkimme kasvatustieteen pro gradu -tutkielmassamme luokanopettajaopiskelijoiden koettuja valmiuksia opettaa oppilaita, joille suomi on toinen tai vieras kieli. Tutkimus toteutettiin Turun yliopistossa kyselytutkimuksena kahdella mittauskerralla. Alkumittaus toteutettiin tutkittavien aloittaessa luokanopettajan koulutusohjelman syksyllä 2014. Pitkittäistutkimusta jatkettiin seurantamittauksella keväällä 2017, jolloin tutkittavat olivat viimeistelemässä kandidaatintutkintoaan sekä ensimmäistä kertaa toteutettua monikielisen pedagogiikan kurssia. Kyselyitä vertailemalla tarkasteltiin, miten valmiudet olivat kehittyneet opintojen aikana. Samalla tutkimuksessa kerättiin palautetta uudesta pakollisesta kurssista sekä opiskelijoiden toiveita koulutuksen kehittämisestä niin, että opinnot antaisivat tuleville luokanopettajille riittävästi valmiuksia työskennellä monikielisessä kouluympäristössä. Pohdimme tulosten valossa erityisesti sitä, riittääkö aihetta käsittelevä teoriakurssi pohjaksi S2-oppijoiden erityistarpeiden ymmärtämiseen ja antavatko luennot tarpeeksi valmiuksia toimia monikulttuurisen koulun käytännön tilanteissa.

 

Tuloksissa kiinnostavaa oli etenkin se, että vaikka valmiudet S2-aiheen käsittelyyn tulevassa ammatissa koettiin vielä kandidaatintutkinnon lopussa epävarmoiksi, tutkittavista suurimman osan varmuus omista S2-valmiuksistaan oli selvästi parantunut kyselykertojen välillä. Syyksi mainittiin ensisijaisesti opetusharjoittelut Turun monikulttuurisessa harjoittelukoulussa, mikä puoltaa käytännön kokemuksen merkitystä. Uuden S2-aihetta käsittelevän kurssin lisäämistä pakollisiin opintoihin kiiteltiin, mutta osa tutkittavista kuitenkin kritisoi kurssia liian teoreettisesta lähestymistavasta. Monilla tutkittavista oli tuolloin edessä viimeinen opetusharjoittelu monikulttuurisessa harjoittelukoulussa, mikä saattoi osaltaan vaikuttaa siihen, että he olisivat juuri tutkimuksen ajankohtana kaivanneet selkeämpiä ja konkreettisempia malleja monikulttuurisessa oppimisympäristössä toimimiseen.

 

Päätulokseksi tutkimuksessa nousi esiin toive teorian ja käytännön sujuvammasta yhdistämisestä esimerkiksi tiiviimmällä luento- ja seminaarikurssien sekä opetusharjoitteluiden välisellä yhteistyöllä. Teoriakurssien sisällön koettiin jäävän irralliseksi ilman riittävää käytännön työhön sitomista. Opetusmetodien kehitysehdotuksina kyselytutkimuksessa mainittiin vuorovaikutteisten toimintatapojen, kuten vertaisoppimisen sekä yhteistyön laitoksen ulkopuolisten tahojen kanssa, lisääminen. Samankaltaisia kokemuksia ja kehitysehdotuksia toisen kielen pedagogiikan ja kielitietoisen opetuksen opettamiseen opettajankoulutuksessa ovat antaneet myös aiemmat tutkimukset (Bransford & Darling-Hammond 2015; Acquah 2015). Kielinäkökulman lisäksi kyselyymme vastanneet opiskelijat toivoivat enemmän tietoa itselleen vieraista kulttuureista sekä eri kulttuureihin linkittyvistä oppimisstrategioista.

 

Tutkimuksemme taustaksi selvitimme S2-aiheen käsittelyä pääpiirteissään myös Suomen muissa opettajankoulutuslaitoksissa. Turun yliopiston Turun ja Rauman yksiköt ovat tähän asti ainoita, jotka tarjoavat toisen kielen pedagogiikkaa tai monikulttuurista oppimisympäristöä käsittelevän kurssin osana pakollisia opintoja kandidaatintutkinnon aikana. Oppilasaineksen monikielisyys ja sen myötä S2-opetuksen tarve vaihtelee eri kuntien ja koulujen välillä (Yle Uutiset 2015). Kuitenkin kaikista Suomen opettajankoulutuslaitoksista valmistuneilla on muodollisesti yhtäläinen pätevyys työskennellä missä tahansa kunnassa ympäri maata. Näin ollen on mielestämme perusteltua kehittää koulutuksen riittävää yhtenäisyyttä myös kielitietoisuuden ja kulttuurikasvatuksen osalta. Koulutuksen tasa-arvoisuuden kannalta tulisi kaikissa opettajankoulutusohjelmissa tarjota vähintään riittävät perusvalmiudet monikulttuurisessa ja -kielisessä kouluympäristössä työskentelemiseen. Ensin on kuitenkin pystyttävä tutkimustiedon perusteella määrittelemään nykyistä selkeämmin, millaista tietoa ja taitoa riittävä perustaso S2-opettamiseen vaatii, jotta koulutusta voitaisiin alkaa kehittää yhteisillä tavoitteilla.

 

Kielitietoisen opetuksen tarve ei ole ilmiönä uusi eikä väliaikainen. S2-opetuksen tarve on kasvanut nopeasti ja kasvaa edelleen maahanmuuton vilkastuessa. Luokanopettajan näkökulmasta on oleellista ymmärtää kielitietoisen opetuksen ja kulttuurikasvatuksen merkitys oppiainerajat ylittävänä asiana, eikä ainoastaan suomen kielen ja kirjallisuuden opettajien vastuualueena. Kielellisten seikkojen huomioiminen opetuksessa tulisikin nähdä ei vain S2-oppijoiden vaan myös äidinkielisten suomenpuhujien oppimisen tukemisena ja siten koko luokan etuna. (Aalto & Tarnanen 2015.) Voidaan siis todeta, että kielitietoisuuden ja kulttuurikasvatuksen lisäämisellä luokanopettajien opintoihin ollaan koulutuksen kehityksessä otettu askel oikeaan suuntaan. Aiheesta tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimusta sekä opetuksen ja opettajankoulutuksen kehittämiseen suuntautuvia hankkeita, jotta kehittäminen tapahtuisi varmemmin askelin. Selkeämpi koulutuksen suunnittelu ja toteuttaminen voisi vahvistaa myös opettajaopiskelijoiden kokemaa varmuutta omista valmiuksistaan kohdata työelämän vaatimukset. Toivommekin luokanopettajan koulutuksen tarttuvan monikielisen ja -kulttuurisen oppimisen pitkäjänteiseen ja yhtenäiseen kehittämiseen perusopetuksen alalla toimien tahojen yhteisenä haasteena ja mahdollisuutena.

Kuusisto, R. & Rantanen, N. 2017. Luokanopettajaopiskelijoiden suomi toisena kielenä -opettamisen valmiuksien kehittyminen. Turku: Turun yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta.

Lähteet:

 

Aalto, E. & Tarnanen, M. 2015. Kielitietoinen aineenopetus opettajankoulutuksessa. Teoksessa: J. Kalliokoski, K. Mård-Miettinen & T. Nikula. Kieli koulutuksen resurssina: vieraalla ja toisella kielellä oppimisen ja opetuksen näkökulmia. AFinLa-e: Soveltavan kielitieteen tutkimuksia 8/2015, 72–90. Viitattu 13.10.2017: http://ojs.tsv.fi/index.php/afinla/article/view/53773.

 

Acquah, E., Commins, N. & Alisaari, J. 2014. Survey Finnish Prospective Teachers (Finnish version) – Autumn 2014 [tietoaineisto]. Kasvatustieteiden tiedekunta. Turku: Turun yliopisto.

 

Acquah, E. 2015. Responding to changing student demographics in Finland. A study of teachers’ developing cultural competence. Väitöskirja. The Faculty of Education. Turun yliopisto. Turku: Painosalama Oy. Viitattu 3.4.2017: http://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/117775/AnnalesB412Acquah.pdf?sequence=2&isAllowed= y.

 

Acquah, E. & Commins, L. 2015. Critical reflection as a key component in promoting pre-service teachers’ awareness of cultural diversity. Reflective Practice. doi: 10.1080/14623943.2015.1095729.

 

Acquah, E., Commins, N. & Alisaari, J. 2015. Finnish Teachers’ Knowledge about Linguistically and Culturally Responsive Teaching. Teoksessa: S. Hammer & K. Viesca (toim.). Multilingual learners: What teachers should, do and will know. An international comparison. Proposal submitted to Routledge Publishing.

 

Bransford, J. & Darling-Hammond, L. 2005. Preparing teachers for a changing world. What teachers should learn and be able to do. E-kirja. San Francisco, CA: Jossey-Bass.

 

Maahanmuuttovirasto. 2017. Maahanmuuttoviraston vuoden 2016 tilastot: päätöksiä tehtiin ennätysmäärä. Lehdistötiedote. Viitattu 29.10.2017: https://migri.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maahanmuuttoviraston-vuoden-2016-tilastot-paatoksia-tehtiin-ennatysmaara.

       

Turun yliopiston opinto-oppaat. 2017. Kasvatustieteiden tiedekunta 2016–2018. Viitattu 14.10.2017: https://nettiopsu.utu.fi/opas/index.htm.

Yle Uutiset. 2015. Maahanmuuttajien lapset keskittyvät harvoihin kouluihin – katso koulusi tilanne. Kotimaan uutinen. Viitattu 1.10.2017: https://yle.fi/uutiset/3-8494270.

 

Roosa Kuusisto ja Noora Rantanen

Kielitietoisuudella kohti yhdenvertaista opetusta

”Mennään aina oppilaan etu edellä” tai ”jokaiselle oppilaalle eri kokoisella kauhalla tarpeen mukaan” ovat esimerkkejä motoista, joita opettajilla saattaa olla ohjenuorana arjen työssä. Mottoja tärkeämpi työtä ohjaava väline on kuitenkin opetussuunnitelma – se tarjoaa väylän ja tavoitteet, joiden avulla koulun henkilökunta voi kasvattaa ja opettaa oppilaita tulevaisuuden yhteiskunnan hyvinvoiviksi kansalaisiksi.

Opetussuunnitelman merkitys on oleellisen tärkeä opetuksen toteuttamisen näkökulmasta. Sen yhtenä tarkoituksena on pyrkiä takaamaan yhtä laadukasta opetusta kunnasta, koulusta tai opettajasta riippumatta. Tätä pidetäänkin eräänä suomalaisen perusopetuksen kulmakivistä. Tarkoituksena on myös luoda hyvät edellytykset oppilaan kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle. Mielestäni yksi opettajan tärkeimpiä tehtäviä on tukea oppilaan oppimisprosessia sekä yhdenvertaistaa opetusta ja arviointia. Opetuksen yhdenvertaistamisessa yksi avaimista on kielitietoinen opetus, joka takaa sen, että kaikki oppilaat saavat opetusta, jota he ymmärtävät.

Jokaisessa oppiaineessa opitaan uusia käsitteitä kaikkien vuosiluokkien sisällöissä päivittäin. Kielitietoinen opettaja pyrkii havainnollistamaan ja selittämään opetustaan opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Käsitteet ovat kaikille oppilaille uusia, ja tarve niiden käyttöön oppituntien ulkopuolella on vähäistä. Reaaliaineiden sanaston käyttöä tulee harvoin harjoiteltua esimerkiksi illallispöytäkeskusteluissa, joten koulun rooli käsitteiden opettamisessa on suuri.

”Jokainen on jokaisen oppilas”

Kielitietoinen opettaja muistaa myös, että jokainen opettaja on paitsi oppiaineensa sisällön, myös sen käsitteistön opettaja. Vastuu kielenopetuksesta ei siis jää esimerkiksi S2-opettajalle. Kielitietoisen opettaja ei myöskään pelkästään ”selitä hyvin” uusia käsitteitä, vaan hän tarjoaa oppilaille mahdollisuuden harjoitella koulun kieltä.

Opettajan tehtävänä on varmistaa se, että oppilaat ovat ymmärtäneet opetettavan sisällön ja sisäistäneet opetetut käsitteet, ja siksi opettajan tulee järjestää aikaa ja tilaisuuksia oppilaiden välisille merkitysneuvotteluille. Sanonta ”jokainen puhuu koulua toisena kielenä” viittaa siihen, että kaikilla oppilailla on oppimista uusien käsitteiden oppimisessa ja soveltamisesta oppiaineessa ja myös uusissa käyttötarkoituksissa.

Uusia käsitteitä käytetään oppituntien aikana ja siinä yhteydessä oppilaiden tulee myös saada harjaannuttaa niitä vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.

Raimo Salo, KT, Oulun yliopisto

DivEd sukeltaa kieleen ja kulttuuriin

Puhutaanko matematiikkaa? Miten puhutaan fysiikkaa? Osaatko sanoa sen ylliksi? Kuinka monet kulttuurit sinussa ja oppilaissasi kohtaavat?

Kieli- ja kulttuuritietoinen opettaja tietää, että kukaan ei puhu koulua äidinkielenään. Hän tietää, että saavuttaakseen äidinkielisen puhujan tason fysiikassa, on oppijan opiskeltava fysiikan sisältöjen lisäksi fysiikan kieltä. Kieli- ja kulttuuritietoinen opettaja myös tiedostaa oman ja oppilaidensa kulttuurisen moninaisuuden. DivEd-hanke pyrkii vahvistamaan opettajien ja opettajankouluttajien kieli- ja kulttuuritietoisuutta valtakunnallisesti.

DivEd-hanke (Diversity in Education) on aloittanut toimintansa vuoden 2017 elokuussa. DivEd on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kehittämishanke, ja sen tehtävänä on kieli- ja kulttuuritietoisen opettajuuden ja opettajankoulutuksen kehittäminen ja osaamisen edistäminen. DivEdillä on kaksi kohderyhmää: opettajankouluttajat ja kentällä työskentelevät opettajat. Näin hanke pyrkii vahvistamaan sekä jo nyt työelämässä olevien opettajien että myös opettajaopiskelijoiden kieli- ja kulttuuritietoisuutta. DivEdissä kiertävät yhteisökouluttajat kiertävät kouluttamassa alueensa kouluilla ja hankkeen oppiäiti, professori Nancy Commins Coloradon yliopistosta kouluttaa yhteistyökorkeakoulujen opettajankouluttajia.

Hanke on Turun yliopiston koordinoima, ja lisäksi hankkeessa ovat mukana Lapin yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Åbo Akademin Vaasan yksikkö, Hämeen Ammattikorkeakoulu ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. Kiertäviä kouluttajia on tällä hetkellä kaikissa yhteistyöyliopistoissa, ja koulutuksia on mahdollista saada suomeksi, ruotsiksi ja saameksi. DivEdin idea kouluille lähetettävästä kouluttajasta heräsi, kun yliopistolla huomattiin, että vain harvalla opettajalla on mahdollisuus lähteä koulun ulkopuolisiin koulutuksiin. Maksuton koulutus esimerkiksi koulun veso-päivässä tavoittaa sen sijaan kaikki koulun opettajat.


Turun DivEd-tiimi Tampereella

Kulttuuritietoisuus ei liity vain etniseen taustaan

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2014) mukaa opetus rakentuu moninaiselle suomalaiselle kulttuuriperinnölle, joka on muodostunut ja muotoutuu edelleen eri kulttuureiden vuorovaikutuksessa. DivEdissä kulttuurilla tarkoitetaan sekä kulttuurisia käytänteitä että kulttuuri-identiteettiä. Kulttuuriset käytänteet ovat kaikkea sitä, mitä teemme, esimerkiksi syömmekö haarukalla, miten puhumme meitä vanhemmalle henkilölle tai vaihdammeko poskisuudelmia tavatessamme. Myös koululla on omat kulttuuriset käytänteensä. Kulttuurisiin käytänteisiin sosiaalistuminen alkaa jo varhain lapsuudessa. Osallistuminen erilaisiin kulttuurisiin käytänteisiin on valinnaista: voimme valita, syömmekö haarukalla, käymmekö saunassa tai olemmeko kotona ilman kenkiä. Kulttuuri-identiteettimme rakentuu monista eri ulottuvuuksista: etnisen taustan lisäksi identiteettiämme määrittää muun muassa sukupupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, ikä, sosioekonominen tausta, katsomus ja niin edelleen. Näin ollen kulttuuritietoinen opetus koskee jokaisen oppijan opettamista, ei vain maahanmuuttajataustaisia oppijoita.

Kulttuurisesti vastuullinen pedagogiikka perustuu hyvään oppilaan tuntemukseen ja kohtaa oppijat yksilöinä, joka huomioidaan myös opetussuunnitelman perusteissa: ”Oppilaan kiinnostuksen kohteet, arvostukset, työskentelytavat ja tunteet sekä kokemukset ja käsitykset itsestä oppijana ohjaavat oppimisprosessia ja motivaatiota” (POPS 2014). Kulttuurisesti vastuullinen opetus ymmärtää kulttuurista erilaisuutta, perustuu kulttuurisesti vastuulliseen opetussuunnitelmaan ja käyttää kulttuurisesti moninaista oppimateriaalia, luo oppivan yhteisön, joka tukee kaikkien jäseniensä koulumenestystä, on kielitietoista ja ottaa ohjeistuksessa huomioon oppijoiden erilaiset taustat.

Kaikki opettajat ovat kielenopettajia

Kielitietoisuus on yksi Perusopetuksen opetussuunnitelman (2014) keskeisistä linjauksista. ”Kaikki opettajat ovat kielenopettajia”, todetaan opetussuunnitelmassa, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikkien aineenopettajien pitäisi opettaa kielioppia, vaan jokaisen opettajan pitäisi olla tietoinen opettamansa oppiaineen kielestä. DivEdin mukaan kielitietoisuutta onkin tieto kielen rakenteista, tietoisuus opettamiensa oppiaineiden kielestä ja tieto siitä, miten opiskelukieli eroaa arjen kielestä. Lisäksi kielitietoisuuteen kuuluu monikielisyyden tukeminen. Myöskään kielitietoinen opetus ei koske ainoastaan maahanmuuttajataustaisia oppijoita, vaan kielitietoinen opetus hyödyttää kaikkia.

DivEdin yhteisökoulutukset on tarkoitettu kaikille DivEd-yhteistyöyliopistojen alueilla työskenteleville perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opettajille. Koulutuksissa tarjoamme opettajille tietoa kielitietoisuudesta ja käytännön työtapoja kielitietoiseen opetukseen. Samalla kehitämme yhteistyössä opettajien kanssa hyviä käytänteitä edelleen ja koostamme vähitellen materiaalia näistä kieli- ja kulttuuritietoisista työtavoista nettisivuillemme.

DivEd tutkii ja järjestää seminaareja

Kehittämistyön lisäksi DivEd-hanke tutkii. Vapaaehtoiset opettajat voivat ilmoittautua tutkimusyhteistyökumppaneiksi, jolloin heidän on mahdollista saada kieli- ja kulttuuritietoisuuskouluttaja avuksi oppitunneille tai opetuksen suunnitteluun. Vastineeksi hanke saa kerätä tutkimusaineistoa opettajien käytänteistä ja opetuksesta. Tähän mennessä innokkaita tutkimukseen lähtijöitä on jo ilmoittautunut mukava määrä, mutta mukaan mahtuu vieläkin.

DivEd-hanke järjestää myös kieli- ja kulttuuritietoisuuteen liittyviä seminaareja. Viime vuoden marraskuussa kuulimme kansainvälisten tutkijoiden esityksiä kielitietoisuudesta, ja tämän vuoden toukokuussa järjestetty seminaari käsitteli monikielisyyttä yhdistäen opettajat ja alan tutkijat kuulemaan muun muassa Toronton yliopiston Jim Cumminsia ja Edinburghin yliopiston Thomas Bakia.

DivEdin tavoitteena on, että monipuolisten koulutusten sekä kehittämis- ja tutkimustyön avulla kieli- ja kulttuuritietoiset käytänteet tulisivat osaksi kaikkien koulujen toimintakulttuuria hankeen päättyessä. Hankkeen tavoitteena onkin ennen kaikkea koulutuksellisen oikeudenmukaisuuden lisääminen koko Suomessa.

Kiia Kuusento, Jenni Alisaari ja Heli Vigren

Ilmestynyt Suomenopettajat-lehdessä 5/2018.

 

Haluaisitko kutsua kieli- ja kulttuuritietoisuuskouluttajan omaan kouluusi? Ota yhteyttä!

DivEd esittäytyy

DivEd – Sukellus kieleen ja kulttuuriin! Seuraa verkkosivujamme – tulossa materiaaleja ja blogikirjoituksia kieli- ja kulttuuritietoiseen opetukseen.